View our Brochure

Ierse Zalm, Gerookt met Beukenhout

Choose Language


Erfgoed & Toewijding

Frank Hederman maakt al meer dan 35 jaar de beste artisanaal gerookte zalm ter wereld.

Vanuit eerbied voor het Ierse erfgoed, in een kleinschalige setting, mechanisatie en automatisering zoveel mogelijk schuwend, werkt hij al decennia aan het verfijnen van de traditionele rookmethode: de zalm wordt hangend gerookt in een authentieke houten smoke house.

Hij wordt internationaal erkend als de beste in zijn vak en exporteert zijn zalm over de hele wereld.

Traditie & Authenticiteit

Frank heeft als een van de weinige zalmrokers ter wereld een authentieke houten smoke house. Door decennialang gebruik is het hout zwart en is iedere hoek en kier geïmpregneerd met geur en smaak. De donkere, stille kamer geeft Franks zalm zijn unieke smaak en karakter.
Frank is een van de weinige zalmrokers die zijn vis hangend rookt. Deze traditionele methode is cruciaal om de vis haar karakteristieke textuur en diepte van smaak te geven. Met 35 jaar ervaring heeft hij zijn techniek door en door verfijnd. Wij garanderen dan ook constante hoogwaardige kwaliteit.
Frank gebruikt beukenhout in plaats van het gebruikelijke eikenhout. De rook van het beukenhout is mild en subtiel en zorgt voor een delicate, gebalanceerde smaak.

Herkomst & Duurzaamheid

In tegenstelling tot Schotland en Noorwegen, waar massaproductie in stilstaand water de norm is, wordt Ierse zalm kleinschalig en veelal biologisch gekweekt. De Ierse kwekerijen, te vinden langs de wilde Atlantische kust, produceren slechts één procent van alle Europese zalm.
De kleinschalige productie, de superieure voeding van de zalm en de unieke natuurlijke omstandigheden in de ruige Ierse wateren, garanderen gezonde, biologische zalm van topkwaliteit met mals en smaakvol vlees: het perfecte basisproduct voor Frank om mee te werken.
Als het seizoen daar is, rookt Frank ook wilde Ierse zalm, gevangen in een sleepnet in de rivier Lee in County Cork.
In tegenstelling tot veel commerciële producenten, die het roken uitbesteden aan grootschalige, industriële rokerijen, wordt al onze zalm in eigen rokerij geproduceerd. Frank Hederman werkt hier samen met een klein, trouw team met gezamenlijk meer dan 50 jaar ervaring.

Intuitie & Integriteit

Als we zeggen dat ons product met de hand gemaakt is, dan menen we dat ook. Van de oogst tot het fileren van de vis. Wij leggen de nadruk op het behouden van de versheid van de delicate zalm.

Zodra het roken begint, neemt de snelheid in het productieproces af. Vanaf dit moment heerst er rust. De gepekelde zalm ondergaat in kleine partijen een stille transformatie.
Vetmoleculen verspreiden, rokerige smaken worden geabsorbeerd en de textuur wordt zacht. Het roken duurt zolang als de zalm nodig heeft. Dit proces kan niet worden versneld. Zoals Frank altijd zegt: niets goeds kan worden gehaast.

Voorafgaande het rookproces wordt de gefileerde zalm minimaal bewerkt om de integriteit, de delicate structuur en de natuurlijke kwaliteit van de zalm te waarborgen. Het serveren van de zalm is eenvoudig: simpelweg in dunne plakjes, recht naar beneden tot op de huid gesneden.

Sign up for our Newsletter

Thank you for signing up to our Newsletter

+353 (0) 21 481 1089

shipping@frankhederman.com

Belvelly Smoke House
Belvelly, Great Island
Cobh, Co Cork
P24 AW29, Ireland

back to top